Pagina's

zondag 2 september 2012

EstafetteStokje Kernwaarden Zuyd week 2

Binnen Zuyd gaan deze estafettestokjes rond waarin het bestuur ons vraagt naar onze omgeving te kijken en onze kernwaarden daaraan te spiegelen.
Na een maand geef je het stokje door en mail je je verslag door. Ik kies bij deze voor een blog.
Ik ga eerst de komende 4 weken mijn werk beschrijven en dan terugblikken aan de hand van de kernwaarden.
Verhalen van andere collega's zijn te vinden op het infonet.

Veel leesplezier met de tweede week.

Week 2

De hele week staat in het teken van de werkweek welk gaat plaatsvinden van maandag 3 september tot en met donderdagmiddag 6 september. We hebben ongeveer 290 eerstejaars studenten die 4 dagen lang een intensief programma volgen op een park in Vielsalm (Belgische Ardennen). De studenten worden al die dagen door vierdejaars studenten begeleidt. Elke student heeft 1 of twee groepjes van 8 eerstejaars. Er zijn in totaal 32 groepjes van eerstejaars die door ongeveer 22 vierdejaars worden gestuurd. De vierdejaars zitten per 6 met 2 docenten in hun huisje zodat ze tijdens het eten kunnen overleggen met de docenten die hun ondersteunen in hun begeleidingsrol.
Het geheel wordt aangestuurd door Tiets en Peggy die dit al jaren coördineren en elk jaar meer perfectioneren. 
De vierdejaars studenten zorgen ook voor de uitvoering van het dagprogramma.
De vierdejaars zijn ook intensief betrokken bij het tweedaagse introductieprogramma voorafgaand aan de werkweek. De studenten kiezen deze werkweek als onderdeel van het vrije studieruimte en ze krijgen er dus ook EC's voor.
Alles draait in de werkweek om kennismaking met elkaar en met het lesprogramma. In die week zijn er 5 OT's en de studenten werken via de agogische plancyclus toe naar een grote presentatie op woensdagavond waarbij een beoordelaar uit het werkveld aanwezig is (en veel docenten).

Het is een goede, leerzame en intensieve leerschool.

Maandag 27 aug 2012

Ik heb een kort overleg met de groep die de logistiek moet regelen in de zaal. Om 300 studenten te laten presenteren op een podium is een goede doorstroming nodig. Over alle details wordt nagedacht: van het verzamelen op de parkeerplaats met kleurbandjes, inladen bussen tot en met hoe de nieuwe studenten 's nachts naar hun huisje moeten lopen.

Van 10 tot 14 uur is een groot plenair overleg met alle vierdejaar studenten en docenten.

In dit overleg krijgen alle losse commissies de kans om de groep te informeren.

Er moet nog veel gebeuren. Het is het laatste overleg voordat a.s. donderdag alle nieuwe studenten een tweedaagse introductie komen volgen. Peggy en Tiets: kloppende hart van de organisatie omtrent de werkweek.Goed nieuws blijkt 's middags. De bestelling van het licht is aangekomen. Grote dozen liggen klaar om uitgepakt te worden. Ik bekijk snel even de inhoud. Alles is er behalve de volgspot.
Het licht wordt gebruikt voor de openingstoneel voorstelling van dinsdag tijdens de werkweek. Er zitten ook LED bars bij en ik heb daar nog nooit eerder mee gewerkt. Ik hoop dat we die onder controle krijgen.

De dag loopt ten einde. Nog een kort overleg met mijn nieuwe teamleider, wat stukken nakijken van de deeltijd student en een half uurtje om mijn mails bij te werken.

Dinsdag 28 aug 2012De verhuizing gaat snel. Toen ik dinsdag op mijn nieuwe kantoor kwam bleek mijn monitor er al te staan en was mijn oude plek al ingenomen door de nieuwe eigenaar.

Ik moet wel even wat spullen verhuizen om aan het werk te kunnen.
Ik heb een overleg met de onmisbare Paul (de 'AV koning' van de Sportcentrumlaan). Ik heb veel spullen nodig en mag alles van school gebruiken: fototoestellen, camera's, laptops, beamers.

Ik heb daarna weer een overleg met mijn teamleider over mijn inzet voor periode 1.

Het wordt vandaag een lange dag omdat de tweede jaars een soort introductieprogramma hebben. Twee docenten Dorine en Ursula sturen dit aan. Ik heb inhoudelijk niet veel met het programma te maken maar ze hebben me gevraagd het technisch te ondersteunen. Het lijkt er de afgelopen week wel op of ik alleen maar technische klusjes doe maar dat is toevallig.Hoewel... omdat ik creatief ben en af en toe filmpjes maak heeft de PR commissie me vorig jaar gevraagd vanuit mijn expertise deel uit te maken van hun commissie of in ieder geval een bijdrage te leveren. Ik heb als voorstel gedaan om tijdens de werkweek materiaal te filmen om te gebruiken voor een promotiefilm.

Om 14 uur heb ik een belangrijk overleg. Binnen onze faculteit is er een nieuwe commissie ELO / ICT waar ik intensief bij betrokken, en voorlopig voorzitter van ben. Ik ben ICTO coördinator en ben al jaren bezig met ICT binnen onderwijs. Een paar jaar geleden hadden we op de sportcentrum een goed lopende organisatie waarbij allerlei partijen betrokken waren. AV dienst (Paul), Bieb (Philip) , ICT dienst (Patrick), ICTO adviseur Zuydplein (Harry) en docenten (Ruud, Annelies en ik). Met de pensionering van Ruud is initiatief op een waakvlam komen te staan. Uiteindelijk was ik de enige die overbleef en ik heb een tijdje ad hoc dingen gedaan wel steeds in over leg met Harry en Inge (ICTO coördinator van de HJO). Met de nieuwe commissie willen we het weer op een hoger plan tillen: beleidsadviezen geven voor de faculteit, werken aan docent deskundigheidsbevordering op gebied van ICT.

rond 15 ga ik met drama collega Matthias alles opbouwen voor de uitdaging. De tweedejaars hebben die ochtend een hoorcollege gehad met uitleg van de dag. Elke SLB groep krijgt een andere opdracht 'ter lering ende vermaek'. Een groep moet een modeshow met docenten organiseren, een andere groep geld ophalen voor een goed doel. Studenten moeten zorgen voor muzikale optredens, social media eten en aankleding.
Matthias en ik zorgen voor alles op het podium: licht, geluid, muziek en presentatie. Tussen de bedrijven door help ik (en Ayk) de studenten met allerlei Twitter en Mp3 zaken.
Voor een docentencollage wordt ik zelf nog alla 'Maaskantje' op de foto gezet. Haha.

Stichting Salvation
Studenten zorgen dus ook voor de catering voor 200 man. Heerlijk gegeten.
Voor het goede doel (stichting Salvation) werd bijna 400 euro opgehaald (door een groepje studenten). Het geld werd dezelfde avond nog overhandigd aan iemand van de stichting.
Voedsel voor 200 man

Het was heel leuk om mee te maken wat je allemaal in zo'n korte tijd kunt bereiken met zo'n grote groep mensen.
Overhandigen van de check
De avond was afgelopen om 21 uur en om 2145 waren we klaar met opruimen. Lange dag dus.
Woensdag 29 aug 2012

We hadden de lichtset gebruikt tijdens de Uitdaging maar vanwege tijdgebrek had ik niet de rust om het goed aan de praat te krijgen. Omdat Matthias er van het weekeind mee moet werken moet ik even de handleiding doornemen en thuis alles aansluiten om de lichtcontroller en de LED bars te kunnen bedienen. Ik doe dat 's avonds als mijn kinderen op bed liggen.

Donderdag 30 aug 2012

Vandaag komen de eerstejaars op school. Ik zie ze al wel in groepen lopen maar heb er verder nog geen tijd voor. Ik moet nog een heleboel kleine dingen voor de werkweek regelen. Matthias uitleggen hoe de lichtset werkt bijvoorbeeld. Ik ben bezig voor een draaiboek voor de werkweek. Tussendoor handel ik een aantal mails af. Hoera de deeltijd student is geslaagd.

Vandaag beginnen de eerste overleggen voor het echte onderwijs. Er is een opstartbijeenkomst voor blok 1. Ayk zit met Esther voor en ze geven uitleg over de wijzigingen t.o.v vorig jaar. Alle aanwezige hoorcollege docenten en trainers (ik geef muziekles in dit blok) vertellen iets over de inhoud van hun bijdrage en de koppeling met de module.
 
Het volgende overleg is met alle SLB docenten van het eerstejaar. Er wordt gesproken over de invulling van het eerste blok en de SLB moduleboeken worden door Vivian uitgedeeld.
Binnen de SLB geef ik de instructie over het aanmaken van een digitaal portfolio. Met een studenten aantal van bijna 300 is dat een zelfstandige aangelegenheid. Ik heb vorig jaar wel d.m.v. een Prezi een zelfinstructie gemaakt met Youtube filmpjes. Deze instructie moet wel grondig herzien worden. Hier de link voor mensen die interesse hebben. 

Na de vergadering plan ik een afspraak met Vivian om te brainstormen over de beginopdracht van SLB. Studenten moeten een soort collage maken van wie ze zijn. Ik ga de komende tijd op zoek op naar een interessante tool. Ik heb al eens zoiets gezien in Vives, een soort website waar je je eigen krantenbericht kunt maken. Misschien leuk voor de eerstejaars.

Tussendoor probeer ik tervergeefs een iPhone in te stellen voor de mail. Sinds de nieuwe server helpen Ayk en ik elke dag wel. Deze keer kom ik zelf niet uit. Gelukkig krijgt Ayk het wel voor elkaar.

Aan het eind van de middag help ik nog een docent met hun Blackboard omgeving. Een andere docent komt naar me toe met de vraag om eens een afspraak te maken om de weblectureset uit te leggen. Ik had in de vakantie al voorgesteld om een middag voor de betrokken docenten te plannen. Wat blijkt': de eerste opname is al maandag 3 september. Ik besluit om de (overigens technisch gezien hele handige) docent snel een instructie te geven hoe de weblectureset wordt opgebouwd en hoe de software werkt. We bouwen de set op en doen een testopname. Het gehele proces neemt de docent op met zijn smartphone zodat die het nog eens terug kan kijken.
Met een weblectureset kun je ene hoorcollege opnemen waarbij de presentator, zijn stem en de sheets van de powerpoint worden opgenomen met twee streams (presentator en zijn computerscherm). Die opname wordt meteen na de presentatie naar een server geschreven en is dat thuis beschikbaar als film. Een superservice naar de studenten die nog eens bepaalde passages willen terugkijken. Het weblecture kan ook deel uitmaken van de elektronische leeromgeving. 

Oef een hectische dag, ik moet die avond (na de muziekles op muziekschool) echt even afschakelen.

Vrijdag 31 aug 2012

Terwijl mijn jongste zoontje 's morgens televisie kijkt, bereid ik e.e.a. voor. Op de werkweek ga ik foto's maken en films maken. Ik maak een Flickr account aan,en experimenteer wat met het inladen van de foto's.

Ik sms me gek met Matthias. Er moet nog een volgspot geregeld worden. Ik heb wel een adresje maar Matthias kan niet voor 18 uur. In de spits van Maastricht rij ik tegen 1530 naar Eijsden en terug om een joekel van een lamp op te halen voor de werkweek. Het lijkt wel een week van een roadie:)

Ik krijg nog een belangrijke mail van de teamleider waarin ik de ICT uren van mijzelf moet verantwoorden: welke doelen, resultaten binnen welke tijd. Ik vrees iets voor na de werkweek.

Zaterdag 1 sept 2012

Vandaag hou ik een familiedag. Tussendoor wel even met Ayk contact over een te maken Facebook pagina voor de werkweek.

Zondag 2 sept 2012

Inpakken voor de werkweek, alle accu's opladen, techniek inpakken.
En afsluiten met het schrijven van deze week.
Eerst vier dagen werkweek en dan begint het gewone onderwijs en houdt mijn leven als roadie, cameraman, geluidsman, lichtman, reporter op en ben ik weer docent:)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten