Pagina's

dinsdag 20 november 2018

Online en samenwerkend leren bij KULAK KU Leuven

Online en samenwerkend leren heeft de volle aandacht in het onderwijs. Centrale vragen hierbij: hoe combineer je online en samenwerken leren, welke technologieën heb je nodig en hoe richt je onderwijsruimtes in. Bij de KU Leuven zijn ze hier volop mee bezig, met name bij KULAK, de campus in Kortijk, West Vlaanderen.  
SURF heeft onlangs een publicatie uitgegeven met de naam 'Praktijkvoorbeelden Multi-locatieleren' waarin onder andere gesproken wordt over de 'learning spaces' van KULAK
https://www.surf.nl/binaries/content/assets/surf/nl/kennisbank/2018/multilocatie_web.pdf
KULAK is een onderzoekscampus van KU Leuven op een afstand van 120 kilometer van Leuven.

http://hangark.be/wp-content/uploads/2018/04/Kulak-logo-2.png
Op deze campus onderzoekt men ook samenwerkend leren met technologie. Hiervoor is in 2016 een project in het leven geroepen: TECOL.

TECOL staat voor Technology Enhanced Collaborative Learning. Er zijn speciale ruimtes ingericht die men Edulabs noemt. In dit project ontwikkelen, implementeren en evalueren ze educatief-technologische oplossingen die interactief en collaboratief leren meer centraal zetten en synchroon leren op afstand mogelijk te maken.


TECOL wil de inzet van technologie optimaliseren op basis van wetenschappelijk onderbouwde resultaten. Het doel is de best mogelijke leerervaring voor de student te creëren met daarnaast voldoende technologische ondersteuning voor de docent. 

Voorbeeld multi-lokaal leren
KULAK is dus een soort proeftuin voor nieuwe technologieën in onderwijs waar tevens onderzoek naar wordt gedaan. 
Ze zijn bezig met interactieve hoorcolleges, samenwerkend leren, multi-locatieleren, asychrone online platforms en open leercentrum. 

Binnen het TECOL project is er een intensieve samenwerkening / wisselwerking tussen de onderwijsinstelling, onderzoeksgroep en industriële partners (BARCO, Televic).

https://www.slideshare.net/DeOnderwijsdagen/technologieondersteund-samenwerkend-leren-bevindingen-aan-de-ku-leuven-marieke-pieters-annelies-huysentruyt-owd18?qid=722dfd96-912f-4f5d-bee8-4b986e03765e&v=&b=&from_search=1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten