Pagina's

dinsdag 8 november 2016

Keynote: how do we find the time to innovate? #OWD2016


Op donderdag 8 november waren 'De Onderwijsdagen' in Rotterdam waar ik voor de 2de keer heen ben geweest.
Ik heb van elke sessie en elke keynote die ik heb bijgewoond een real time blog gemaakt. Deze zijn hier te lezen. 

De dag eindigt met een Engelstalige spreker Tony Crabbe.

Het gaat niet om managen van tijd maar om managen van aandacht.

Tony gaat met ons terug naar 21 oktober 2015, ‘Back tot the future day’ en komt tot de conclusie dat de fysieke wereld niet echt veel veranderd is. Dit geldt niet voor de 'psychische wereld'. Die is enorm veranderd ten opzichte van de jaren 80. 

Tijdens de presentatie laat Tony ons interactief aan de slag met de mensen die naast ons zitten en hij voert een aantal experimenten met ons uit. 

Tony laat ons in 10 seconden even kennis maken met de buurvrouw/man om elkaar te vertellen waar je mee bezig bent.

Vervolgens moet je elkaar een cijfer geven over hoe druk je denkt dat de buurman/ vrouw is. Daarna koppelde hij even terug en gaf aan dat de meeste mensen ook aangeven waarmee ze druk zijn waarna de andere partij ook zijn verhaal kwijt kan.

Zijn betoog is dat mensen verslaafd zijn aan het krijgen van input. We zijn constant bezig met onze telefoons en devices. Hij geeft aan dat je hersenen rust nodig hebben en dat ze in deze stille momenten komen tot nieuwe ideeën.

Als we teveel met tijd bezig zijn gaat dat ten koste van creativiteit en effectiviteit.

Een van de grootste problemen van deze tijd is het hebben van aandacht voor elkaar. We zijn dat door alle prikkels verleerd.

Hij komt met het voorbeeld van surfers die de juiste golf kiezen om op te gaan en daarvan te genieten. Je kunt niet op alle golven tegelijk golven.

“choose your wave” 

Naast de keuze om je op een bepaald onderdeel te richten moet er daarnaast ook ruimte zijn om rommelig te zijn ‘strategic chaotic’.

Een surfer richt zijn aandacht volledig op de golf. Om dat voorbeeld kracht bij te zetten laat hij ons elkaar in de handen knijpen en dan proberen het woord Amsterdam andersom te spellen. Daarna doen we hetzelfde met een ander woord en constateren (uiteraard) dat het makkelijker gaat. Volgens Tony zakt je IQ met 15 punten als je 2 zaken tegelijk doet. 

“Staying on the wave”

Volgens Tony doe je steeds 3 onderdelen met je hersenen: punten onthouden, schuiven met de thema’s en zaken oplossen.

Hij geeft als tip om steeds maar 1 ding tegelijk te doen en gebruik te maken van een briefje om de eerste twee zaken op te schrijven.

Om effectiever te werken kun je:

  • Beter de telefoon thuis in een bakje doen
  • Beter je telefoon niet bekijken voordat je naar bed gaan
  • Beter maar 1 ding doen tegelijk
  • Beter op 1 goed iets richten dan op veel minder goede zaken (Apple)

Hij komt met een leuke vergelijking met het lopende buffet. Als je alles lekker vind dan eindig je met een bord vol eten dat er zeer onsmakelijk uitziet.

Je moet bij het opscheppen andere vragen stellen.

Een onderzoek toont aan dat mensen gemotiveerd blijven als ze vooruitgang boeken bij projecten die van belang zijn voor je. Het leegmaken van je mailbox is misschien heel fijn maar beter is het te kijken naar dingen die voor jou van belang zijn. 

“Next month never happens”

Tony geeft een mooi voorbeeld van het feit dat mensen denken dat ze in de toekomst meer tijd gaan hebben voor zaken waar ze nu niet aan toekomen maar dat er eigenlijk niets veranderd.

Innovatie komt niet vanzelf!

Zijn tip om dingen gedaan te krijgen is om het onderdeel uit te maken van je dagelijkse routine om er een gewoonte van te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten