Pagina's

dinsdag 8 november 2016

Gamechangers in het onderwijs. Niet in het HBO vandaag...


Op donderdag 8 november waren 'De Onderwijsdagen' in Rotterdam waar ik voor de 2de keer heen ben geweest.
Ik heb van elke sessie en elke keynote die ik heb bijgewoond een real time blog gemaakt. Deze zijn hier te lezen.

Het thema is ‘Onderwijs op maat’
Onderstaande tekst is een samenvatting van de opening door Erwin Bleumink (SURF). 

Het gaat daarbij om technologie en onderwijs. Op deze dag kun je ontdekken welke stappen zijn gezet en wat er allemaal gebeurd in het land. De drijvende kracht is SURF en zij organiseren dat voor de 18de keer.

Onderwijs op maat heeft potentie maar in de praktijk komt het nog niet goed van de grond. Een veel gehoord argument is dat er weinig tijd voor is.

Ondanks dat we de impact van ICT niet goed zien in het onderwijs gebeuren er toch veel dingen in het onderwijs. 

De onderwijsdagen opent met het uitreiken van de onderwijsprijs 2016.
Opvallend is dat de gamechangers NIET uit het HBO komen dit jaar en alle prijzen naar universiteiten gaat. Wel opmerkelijk omdat de dinsdag bedoeld is voor het HBO en MBO. Zou men niet beter een onderwijsprijs kunnen organiseren voor elke type onderwijs? 

De winnende docent van de onderwijsprijs (Farshida Zafar, Erasmus Universiteit Rotterdam) roept de docenten vooral op om vooral te doen en gewoon fouten te durven maken om verder te komen. Ook aan bestuurders en ICT professionals wil ze dit advies geven. Aan de slag dus....


In de categorie ICT professionals heeft Jan Haarhuis (Universiteit Utrecht) de prijs vooral gewonnen door zijn bottom up benadering. In zijn toespraak zegt hij hierover:

niet het belangrijkst is het ontwikkelen van Blended Learning maar het creëren van een andere onderwijscultuur want samen sta je sterker”.


In de categorie bestuurders won Anka Mulder van de TU Delft. Geen onbekende voor mij. Een belangrijke drijfveer van de TU Delft is om het onderwijs toegankelijk te maken. 1,2 miljoen mensen nemen ondertussen deel aan hun MOOC’s. Indrukwekkende cijfers.

In haar dankwoord zegt ze dat je diploma voorspellend is voor je toekomst en dat zegt dus van alles over je loopbaan en carrière. Volgens haar is er nog een kloof tussen studenten en ze roept ons op om met behulp van ICT deze kloof te dichten.

Benieuwd naar de rest van de dag


Geen opmerkingen:

Een reactie posten