Pagina's

maandag 11 april 2016

Hoe maak je een online showcase (OLP4)


Dag OLP4 student.

In OLP4 ga je informatie verzamelen en alles wat je verzamelt bij jouw eigen onderzoek naar de opvoedvraag komt terug in je SHOWCASE. 

In deze SHOWCASE verzamel je documenten, gespreksverslagen, artikelen, filmpjes, informatie over de casus, literatuur over de casuïstiek enz. Je bent zelf verantwoordelijk voor de hoeveelheid tijd die je besteedt aan het vullen van de SHOWCASE. 
Let erop dat jouw tutor vanaf week 1 toegang heeft tot je SHOWCASE, zodat die gedurende het OLP je voortgang kan bekijken en met jou het gesprek kan aangaan.
Aan het einde van OLP4 is er voor alle studenten de propedeuseproef. De SHOWCASE wordt op de dag van de propedeuseproef (23 juni) zichtbaar gemaakt/gedeeld met beoordelende docenten. 
De SHOWCASE dient in dit geval ook als naslagwerk bij de beoordeling. Zorg er dus voor dat je SHOWCASE er goed uitziet en gevuld is met jouw inhoudelijke voorbereiding.
(Uit OLP4 ordner This is it!)

In dit blog wil ik je wat handreikingen geven tot het maken van de showcase.
Meer wegen die naar Rome leiden.
Zoals je kunt voorstellen is er niet één juiste werkwijze en tool te noemen over hoe je dit moet aanpakken. Er zijn momenteel zo ongelooflijk veel manieren hoe je dit kunt aanpakken dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. In dit blog wil ik een aantal zaken op een rijtje zetten zodat je daarna makkelijk tot een keuze kunt komen.

Kies eerst doel en dan pas de tool.
Voordat je je gaat registreren bij een of andere online tool is het van belang dat je van te voren nadenkt wat je precies wilt en welke randvoorwaarden er zijn. 
Zaken waar ik aan denk zijn.
  • Mag het openbaar zijn of wil ik het besloten houden voor een aantal mensen.
  • Wat voor soort materiaal wil ik plaatsen.
  • Wil ik een website waar ik zelf een structuur op maak of wil ik steeds een artikel posten in blogvorm.
  • Moeten mensen zich kunnen abonneren op mijn omgeving.
  • Wil ik gebruik maken van add ons op de omgeving zoals bijvoorbeeld embedded tweets.
  • Wil ik de omgeving na OLP4 ook gebruiken als een soort CV of portfolio.
  • Welke eisen stel je aan bedieningsgemak en hoe vaardig ben ik zelf.
http://dingen.zuyd.nl/wp-content/uploads/2016/04/kennisdelen.jpg
Verschillende tools
In je keuze zul je een onderscheid moeten maken tussen verschillende soorten tools.
Misschien kunnen jullie in het forum van Blackboard met elkaar de discussie aangaan bij de discussielijn van de Showcase. Het zou mooi zijn als jullie elkaar inspireren. 
Blackboard
Het eerste waar ik aan denk is blackboard, en dan met name de portfoliomogelijkheid.
Binnen blackboard kun je je eigen hoekje maken en documenten uploaden. Het is niet de meest innovatieve en gebruiksvriendelijke oplossing maar hij voldoet wel aan een aantal basisvoorwaarden. Niet onbelangrijk is dat je je docent kunt laten meekijken.
Nadeel is de look en feel en het feit dat het niet openbaar is.

Website

Het leuke van een website is dat je die meestal helemaal vanaf 0 kunt opbouwen naar zoals jij het zelf wilt. Er zijn veel (gratis) tools waar je websites mee kunt bouwen. Ze kunnen variëren tot zeer eenvouding (weebly) tot redelijk complex (wordpress). Het voordeel van een website is dat je deze helemaal naar je eigen hand kunt inrichten. Meestal kun je ook allerlei soorten bestanden delen en uploaden. De vraag is alleen of je de omgeving kunt afschermen met een login of kunt koppelen aan bepaalde personen, dat zul je even moeten uitzoeken.
Neem maar eens een kijkje op 
weebly 
Zeer eenvoudig, werkt met blokken die je kunt slepen. Ben ik heel enthousiast over. Wel nagaan of er een slotje op kan.
Wix
vergelijkbaar met Weebly
Wordpress
Zeer veel mogelijkheden maar ingewikkelder. 
Google sites
Dit weten veel mensen niet maar je kunt met Google ook mooie sites maken, de moeite waard om een kijkje te nemen.
Google docs
Als je een beetje slim nadenkt dan kun je met een onlinetool zoals google docs ook documenten delen. Voordeel van deze tool is dat je die met 1 persoon kunt delen.

Blogomgeving
Een groot verschil tussen een website en een blogpagina is dat een website een bepaalde visuele structuur heeft met over het algemeen statische informatie. Een blogpagina is er opgemaakt om steeds een update te geven over een onderwerp. Er zijn veel tools zoals wordpress waarop beide mogelijk is: zowel blog als website. Het voordeel van een blog is dat je je proces kunt bijhouden en steeds updates kunt geven. Via RSS feeds kunnen abonnees dan jouw berichten steeds automatisch volgen. Er zijn veel mensen die via twitter mensen naar hun blog leiden.
Zelf gebruik ik blogger. Deze pagina is daar ook mee gemaakt. Aan de zijkant kun je ook wat extra zaken zetten en je kunt losse personen toegang geven. 
Lees meer over blogs op de e-dingen site van Zuyd

Online samenwerkomgeving
Een andere optie is om gebruik te maken van een online samenwerkingsomgeving waarin je al je bronnen deelt. Deze tools zijn er in eenvoudige en wat ingewikkeldere varianten. Het interessante is dat er soms ook videocommunicatie mogelijk is binnen de omgeving.
Voorbeelden waar ik aan denk zijn:
Edugroepen
Kennen niet veel mensen maar ik maar er gebruik van in samenwerking met andere docenten van andere hogescholen.
Microsoft Onenote 
Handige tool in Office365 die het mogelijk maakt informatie te delen. Je kunt deze tool gewoon als applicatie op je laptop gebruiken en hij maakt dan een kopie op het internet.
Dropbox
Niet echt geschikt voor de opdracht omdat het niet visueel is, om documenten te delen is het wel zeer geschikt. Maar ik denk dat deze afvalt.
Mijn projectgroepen
Heb ik zelf geen ervaring mee maar ziet er wel bruikbaar uit.
Lees meer over samenwerkomgevingen op de e-dingen site van Zuyd

Wiki
Wikipedia kennen jullie allemaal maar wat niet iedereen weet is dat de onderliggende structuur hiervan een wiki is. Een wiki is een soort van verzameling van losse pagina's die je aan elkaar kunt koppelen. Je zou dus je eigen wiki kunnen maken als Showcase. Het leuke van een wiki is dat je een hele kennisboom op kunt tuigen en steeds pagina's kunt bijvoegen. Absoluut de moeite waard om uit te proberen. je moet wel even doorhebben hoe je linken en koppelingen aanmaakt.
Waar ik wel eens mee heb gewerkt is PBworks.
Lees meer over wiki's op de e-dingen site van Zuyd
 
Social benchmarking
Dit zijn tools om URL's overzichtelijk te verzamelen. De bekendste is Delicious. Zelf gebruik ik ook symbaloo. Over het algemeen is het visueel wat minder naar je hand te zetten en alles waar je naar verwijst moet online staan. je kunt wel volgens mij naar dropboxbestanden linken.
Lees meer over social benchmarking op de e-dingen site van Zuyd.

Kom je er nog niet uit: misschien moet je dan eens tweeten naar de informatieprofessional van Zuyd https://twitter.com/jujuutje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten