Pagina's

woensdag 17 september 2014

Arduino en Raspberry Pi in onderwijs? Mijn eerste stapjes....

Via mijn werk ben ik in contact gekomen met Harold, docent ICT op een middelbare school. Vanuit persoonlijke interesse is hij aan het experimenteren met robotica.


Bron
Hij is een tijd geleden begonnen met het aanschaffen en bouwen van wagentjes en robotjes met Arduino en Raspberry pi.
Dit zijn kale minicomputertjes zonder behuizing die je kunt gebruiken als gewone computer maar waar je ook allerlei experimenten mee kunt doen omdat je er zelf lampjes en motortjes mee kunt aansturen.

Ik loop zelf al heel lang rond met het idee daar iets mee te gaan doen, dus ik reageerde meteen op zijn mail toen hij vroeg of er mensen zijn die een workshop willen volgen.


Mijn motivatie om mee te doen is tweedelig.

1) In een ander leven naast mijn werk als docent maak ik ook geluidskunstobjecten die ik exposeer. Het lijkt me interessant om daar deze techniek ook voor te gebruiken.

2) We leven in een wereld waarin techniek onlosmakelijk verbonden is met ons leven maar de techniek is zo ingewikkeld geworden dat we er ver van afstaan. Ik hoop deze paradox een beetje te doorbreken. 

Aansluitend bij dat laatste punt is er een ontwikkeling gaande om kinderen in onderwijs meer wegwijs te laten maken met techniek. Wie weet sta ik over een paar jaar met Harold workshops te geven op basis-scholen en middelbare scholen en bouwen we aan projecten.

Wat ik zo maf vind aan bijvoorbeeld die Raspberry is dat je een volledige computer krijgt voor rond de 35 euro (excl. beeldscherm, toetsenbord en muis)! Vanuit dat oogpunt zou je er een interessant derde wereld ontwikkelingsproject van kunnen maken. Ik weet al een slogan: Doneer mee, iedereen een PC!

Terug naar de workshop.
Het programma van de eerste avond waar we met 3 'cursisten' waren was:


  • Kennismakingsrondje (wat zijn ieders doelen).
  • What’s in the game: een vogelvlucht van de mogelijkheden van DYE (Do It Yourself Electronics).
  • De verschillen tussen Raspberry Pi, Arduino. 
  • Start met een eenvoudig project waar je thuis mee verder gaat.


We hebben de eerste avond een stoplicht gemaakt wat we konden bedienen vanaf de Raspberry. 

Eerst hebben we de Raspberry aangesloten en geïnstalleerd. In de tussentijd hebben we alle componenten het 'prikbord' aangesloten. Daarna moesten we een aantal commando's uitproberen (Python programmeertaal).

Het was erg cool om je eerste ledje te bedienen met een commando vanuit de computer. (Ben ik dan toch een nerd:)). Daarna hebben we een bestaand programmaatje opgestart en uitgevoerd. 

En tot slot hebben we binnen dat programma wat parameters veranderd om te zien wat de gevolgen zijn.

We mochten de setjes mee naar huis nemen om de huiswerkopdrachten te kunnen maken.

Ik hoorde vanmorgen van mijn collega dat Pierre al lang bezig is met dit soort dingen in het onderwijs dus daar kun je hier en hier meer over lezen.

Ik zelf ben er enthousiast over en ondanks mijn drukke schema en leven hoop ik toch af en toe hier wat tijd voor te kunnen maken om ook weer te kunnen bijleren.


Linux besturingssysteem van de Raspberry

Losse onderdelen om projecten mee te bouwen 
Verschillende Arduino's en Raspberry's


Allerlei sensoren en motortjes om aan te sluiten

Raspberry aangesloten op stoplichtproject

Handleiding met uitleg

Intikken van programma


Geen opmerkingen:

Een reactie posten