Pagina's

donderdag 10 oktober 2013

Wiki en Weblecture: een gelukkig huwelijk

Al sinds het begin van het jaar ben ik intensief betrokken bij een module die alle 2de jaars Social Work studenten volgen: Beleid!. De meeste SW-ers komen naar onze opleiding om met mensen te kunnen werken dus beleid is niet erg populair met als gevolg dat de resultaten bij de kennistoetsen elk jaar erg tegenvallen.

Dit jaar wilden we daar iets aan doen met behulp van ICT.
Vorig jaar waren alle colleges al opgenomen als weblecture zodat de studenten de films konden terugkijken. Dat werd toen erg gewaardeerd maar bracht de resultaten niet op het gewenste nivo.
Dit jaar deden we er een nieuwe tool bij waar ze zelf actiever mee aan de slag moesten: wiki's
 
http://www.creativeeducation.co.uk

Ik heb hele lang met de blokvoorzitter zitten brainstormen. Er zijn een aantal gegevens waar we rekening mee moesten houden zoals het feit dat er ongeveer 180 studenten zijn en en stuk of 10 tutoren die niet allemaal tijd hebben zich overal in te verdiepen.
Een andere constatering was dat studenten het erg lastig vonden de inhoud van de colleges te koppelen aan de praktijk.Een wiki leek ons een geschikt middel om een aantal zaken te verbeteren.

De wiki wilden we op de volgende manier gebruiken.
  • Elke subgroep van 6 personen krijgt een wiki (door mij binnen Blackboard klaargezet)
  • In de wiki moeten ze elk hoorcollege in eigen woorden samenvatten
  • Ze moeten daarbij alle termen en begrippen filteren en plaatsen in een begrippenlijst
  • Vervolgens moeten ze alle begrippen op losse wiki pagina's verklaren.
  • Daarnaast moet de inhoud van het college ook gekoppeld worden aan hun eigen praktijkopdracht. M.a.w. wat kunnen we met dit college voor ons verhaal.
  • Tutoren controleren voor de bijeenkomst de inhoud van de wiki en bevragen de studenten daarover.
We zijn nu een aantal weken verder en het blijkt dat het toch te veel is gevraagd om aan alle bovenstaande punten te voldoen. We zien in de tutorgroepen wel een duidelijke toename van de poging de inhouden van de colleges in de praktijk toe te passen. De samenvattingen worden wel gemaakt maar de begrippenlijst komt meestal niet tot stand. Ik vermoed dat ook niet alle tutoren precies bijhouden wat er zich op de wiki allemaal afspeelt.

Toch zijn we niet ontevreden tot nu toe. De combinatie wiki en weblecture is wat mij betreft een goede al zou ik voor de volgende keer een paar kleine dingen aanpassen.

Ik had er in het begin wel erg veel werk aan om de wikihandleiding te maken en de groepen op gang te helpen. Dat hoef ik de volgende keer alleen maar aan te passen.

Tegelijk met de wiki's hield ik me ook een beetje als een Big Brother bezig met het monitoren van de studenten binnen Blackboard.
Ik stuurde mails naar studenten die langer dan 3 weken niet meer waren ingelogd (dus zij hebben geen weblectures bekeken, powerpoints gedownload om een college te volgen of te bestuderen en ze hebben niet aan de wiki gewerkt).
Ik beloonde studenten met een aanmoedigingsmail die de oefentoets heel goed hadden gemaakt en stuurde een 'mail van aandacht'' aan de studenten die het niet zo goed deden.
Dit monitoren heb ik ook op de Educause geleerd en heb daar destijds over geblogd. Zie sessie 5 in deze link.

Halverwege terugkijkend denk ik niet dat de studenten 'enthousiaster' zijn geworden over beleid. Dat wordt de doelstelling voor volgend jaar.

Ik hoop voor nu dat de studenten na de herfstvakantie geweldig scoren!

Overigens vond ik het zelf bijzonder leerzaam om bij een groot aantal colleges van mijn collega's te mogen zijn. Ik ben weer redelijk op de hoogte wat betreft: WMO, transitie, welzijn, welvaart, Welzijn nieuwe stijl, particiatiesamenleving, doen van onderzoek, leggen van verbanden, gemeenten, managersethiek etc.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten