Pagina's

maandag 20 mei 2013

NCOSM blog 2 Google Goggles en Google Glass

In blog 1 gaf ik een samenvatting van het Nationaal Congres Onderwijs en Social Media van vrijdag 17 mei 2013 (HBO dag).

De eerste keynote spreker was Ian Carrington.  In zijn presentatie liet hij diverse ontwikkelingen zien van Google waaronder Google Scholar, Google Car (auto die zelf rijdt).
Google Goggles, een app waarmee een foto of een tekst herkent kan worden.


Ook vertelde hij over Google Glasses en Google +. Kortom: hij vertelde niet over onderwijs maar over nieuwe technieken.

Ik had van al deze dingen al wel eens gehoord maar ik werd getriggerd door de combinatie van technieken zoals ik hieronder beschrijf.

In de trein terug zaten we Google Goggles te testen. 
Als je een plaatje van een kunstwerk scant dan herkent hij het werk en geeft info over het schilderij en de maker.
Als je de kaft van een boek scant dan herkent hij het boek en geeft alle bekende info over dat boek.

Maar bij de volgende test werd ik pas echt enthousiast
Toen we een stukje Engelse tekst uit een boek scanden vond hij niet alleen de titel van het boek, hij gaf ook meteen de vertaling van de tekst. Met andere woorden, hij scant niet alleen grofweg op vorm maar herkent ook de letters (OTR).

Toen sloeg mijn fantasie op hol...

Ik moest opeens aan die Google glasses denken. Tot nu toe zag ik daar gaan toepassing voor. Vast mijn gebrek aan fantasie.
van site http://www.theverge.com/2013/2/22/4013406/i-used-google-glass-its-the-future-with-monthly-updates
Nu zag ik het helemaal voor me. In combinatie met Google goggle verander je de Google glass in een real time interpretator en translator.
Stel je gaat naar een vakantie in een ver vreemd land en je zit daar op een zonnig terras met een lokale krant. Je kijkt met je Google glass in de krant en de tekst wordt REAL TIME vertaald voor je. Je kunt voortaan overal naar toe en bent niet gehinderd door taalbarrières (als er ook nog een Google Ears komt).

je rijdt op de snelweg en de bril wijst je de weg.

Maar bij de laatste toepassing dacht ik echt aan iets bijzonders.
Stel, je hebt autisme en hebt moeite met sociale contacten omdat je geen expressie van een gezicht kunt lezen. De bril kan je dan 'helpen'/ ondersteunen. 
Via gelaatsherkenning 'ziet' de bril dat iemand verdrietig is en er verschijnt een zin die de persoon kan uitspreken zoals 'gaat het een beetje, ik zie dat je verdrietig bent.

van site http://www.tumblr.com/tagged/lieutenant-commander-data
Moet ik opeens denken aan 'Data' van de Next Generation.

Ach ja, misschien draaf ik door. 

Toch ben ik benieuwd wat de creatieve ontwikkelaars er voor gaan verzinnen. Ik hou het in het vizier met mijn -4 brilglazen:)


Mijn collega Esther was ook meegegaan en heeft onderstaande bijdrage geleverd.Ook ik ben in het geweldig mooie filmmuseum Eye geweest voor het Social Media congres (NCOSM) dat gesponsord werd door Samsung. Wat mij betreft een inspirerende dag die voldoende stof tot nadenken gegeven heeft.
Eén van de zaken die indruk gemaakt hebben is de info van Ian Carrington van google over de app google goggles. Nog diezelfde avond kon ik hierdoor de dochter van een vriendin van dienst zijn. Zij moest voor een schoolopdracht specifieke informatie opzoeken over een kunstwerk van Vermeer. Er werd een vage persoon op de achtergrond afgebeeld in het schilderij en het meisje in kwestie kon er maar niet achter komen wie met deze vaag afgebeelde persoon bedoeld werd. De docent had haar aangespoord nog even verder te zoeken, met alle frustraties van dien. Na het downloaden van de app was de ontbrekende info echter snel achterhaald. Even inzoomen op het plaatje (en meer specifiek op de vage persoon op de achtergrond) en hop, daar verscheen de informatie in beeld. Super! Nog hetzelfde weekend hebben ook mijn eigen kinderen en ikzelf de app gedownload en liepen we enthousiast door het huis allerhande voorwerpen te scannen. Leuk speeltje en heel gebruikersvriendelijk. Overigens blijkt de app ook te downloaden voor de iphone en is deze niet geheel voorbehouden aan een android gsm. Wel heb ik het idee dat de iphone app iets beperkter is, maar dat weet ik niet geheel zeker.

 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten