Pagina's

vrijdag 8 maart 2013

MOOC IMP eerste indruk van week 1 Muziek Productie

Natuurlijk wil ik het fenomeen MOOC (Massive Open Online Course) ook verkennen.
Een MOOC is een on line leeromgeving waar grote aantallen studenten (tienduizenden) aan kunnen deelnemen. Binnen de leeromgeving vinden alle leeractiviteiten plaats.

Ik heb me ingeschreven op een cursus van 6 weken met een studiebelasting van 6-8 uur per week. Het onderwerp van de cursus is "Introduction to Music Production". Deze cursus wordt door Berklee college of music gegeven. Het bedrijf dat de cursus host is Coursera.

Hier een introfilmpje van de cursus:


Ik heb de eerste week erop zitten. Ik heb express gekozen voor een onderwerp waar ik al heel veel verstand van heb zodat ik me ook kan richten op zaken zoals: hoe is de leeromgeving ingericht, hoe is de kennisoverdracht, welke didactische principes worden gehanteerd.

Mijn eerste indruk is heel goed. De lay out is mooi, het zit logisch in elkaar. Er zijn films, tussentijdse quizvragen. Je kunt met elkaar overleggen op een forum en je moet wekelijks een assignment uploaden. Bij elke handeling die je doet (verzenden van opdrachten en maken van quizvragen) moet je een soort bevestiging geven dat 'jij' het bent en dat je geen fraude hebt gepleegd. 

Hier geef ik uitleg over de tools binnen de cursus.Ik moest ook een assignment maken. Volgende week gaan we via Peer review elkaars werk bekijken en beoordelen. Ik heb een filmpje van 15 minuten gemaakt met Youtube, Sliderocket en Screencast-o-matic. Er wordt gelet op:

  • Zorgvuldigheid: klopt het wat je zegt en gebruik je de goede termen.
  • Compleetheid: heb je alle belangrijke onderwerpen besproken.
  • Focus: blijf je bij het onderwerp.
  • Presentatie: hoe praat je en presenteer je jezelf.Ik kwam er pas net achter dat het filmpje maar 5 minuten mag duren!
Opnieuw opgenomen dus.

Hier de sliderocket die ik in de presentatie gebruik
 


Zie ik nu de toekomst van onderwijs? 
Uiteraard vind ik docent- student contact heel belangrijk en van waarde maar ik zie wel een aantal voordelen van een MOOC als aanvulling op het reguliere onderwijs.

In Nederland zijn er nog niet veel MOOC's maar ik verwacht dat ze als paddestoelen uit de grond komen. Het Engelstalige aanbod is echt al enorm en in heel korte tijd op de markt gekomen. Dit blog houdt het Nederlandstalige aanbod wel in de gaten.

Extra info
Overzicht verschillende MOOC's
Voorbeeld MOOC E-learning and Digital Culture

Filmpje opbouw Coursera

Geen opmerkingen:

Een reactie posten