Pagina's

vrijdag 1 april 2011

Presentatie Get Together Weblectures en Video in onderwijs


24 maart 2011 was ik uitgenodigd iets te komen vertellen over weblectures en videoconferencing tijdens de Get Together bijeenkomst van de HSZuyd.
Dit was een mooie gelegenheid voor mezelf om alles weer eens op een rij te zetten.
Ik heb een PowerPoint gemaakt die je hier kunt downloaden.

Ik moest een prikkelende titel bedenken en dat werd:

Weblectures!
Je hoeft je bed niet meer uit?

Ik ben ervan uit gegaan dat er mensen zouden komen voor wie dit nieuw zou zijn dus ik heb de volgende structuur aangehouden:

1)      Wat gebeurt er in de Hogeschool.
·         Uitgebreide uitleg wat weblectures zijn en daar voorbeelden voor geven.
·         Algemeen verhaal over Video in onderwijs.
·         Uitgebreide uitleg wat Videoconferentie is.
·         Uitleg wat een Livestream is.
·         Hoe het in ze zetten in het onderwijs.

2)      Wat gebeurt er buiten de Hogeschool.
·         Voorbeelden laten zien van films van andere scholen (Kennis Delen Is Macht).
·         Verteld over inzet weblectures binnen onderwijs.

3)      Wat gebeurt er in de rest van de wereld.
·         Een aantal youtubefilmpjes opgenomen in de presentatie over mooie voorbeelden van didactiek.

Wat gebeurt er in de Hogeschool.
De huidige stand van zaken is dat er nu drie mobiele sets zijn. Een in Heerlen, een in de sportcentrumlaan in Sittard en een bij de AVM in Maastricht. De set in Heerlen wordt veel gebruikt. De set in Maastricht wordt langzaam aan steeds meer ingezet. De set in Sittard wordt nog bijna niet gebruikt.
Er zijn momenteel een 80 tal opnames opgenomen waaronder reguliere hoorcolleges, minisymposium, inauguratie, themamiddagen, bijscholingstrajecten, lezingen.
De opnames zijn hier te vinden.

·         Uitgebreide uitleg wat weblectures zijn en daar voorbeelden voor geven.
Get Microsoft Silverlight
Click here to use the legacy Internet Explorer only version if you cannot install Silverlight.
·         Algemeen verhaal over Video in onderwijs.
iTunes University: veel universiteiten hebben binnen de iTunes store podcast geplaatst welke gratis te bekijken en te downloaden zijn. Deze zijn op je iPod af te spelen. Echt de moeite waard om daar eens in rond te neuzen.

Podcast: naast iTunesU zijn er ook gewoon duizenden podcasts gratis beschikbaar die gemaakt zijn door particulieren, programmamakers, radiomakers, docenten, grapjassen etc. Destijds is dit ongeveer gelijk opgekomen met Youtube. Het moge duidelijk zijn dat Youtube de grote winnaar is geworden. Dat neemt niet weg dat Podcasting niet de moeite waard is. Integendeel. Zo heb ik zelf een tijdje geprobeerd deze cursus Spaans te volgen. Eigenlijk moet je binnen iTunes naar de iTunes store gaan en bij het onderdeel Podcast zoeken naar een onderwerp naar keuze. Je kunt ook op zoek gaan naar mijn eigen podcast: Zonenliedjes.

Youtube: dit behoeft geen uitleg denk ik.

Screencast-o-matic: heb ik het al eerder over gehad.

Vimeo: is eigenlijk een soort Youtube voor professionals waar filmmakers hun video’s plaatsen (hoge kwaliteit).

·         Uitgebreide uitleg wat Videoconferentie is.
We hebben momenteel 3 sets staan die allemaal operationeel zijn. We hebben er nog niet veel publiciteit aan gegeven. De sets worden af en toe ingezet. Een mooi spectaculaire toepassing was een beoordeling van een docent in Amerika, die via een videoconferentieset commentaar gaf op een presentatie die in Heerlen met de P2GO set Live gestreamd werd op het internet. Dus de docent zag in Amerika op haar laptop de presentator in Heerlen en diens PowerPoint. Tegelijk was er een rechtstreekse verbinding om feedback te geven.

·         Uitleg wat een Livestream is.
Binnen de P2GO set is het mogelijk om data meteen naar het internet te sturen. De presentatie is dan met een vertraging van 8-12 seconden over de hele wereld te bekijken na inloggen op de server.
·         Hoe het in te zetten in het onderwijs.
Hier zijn verschillende vormen te noemen.
1)      Je kunt studenten een link sturen met de gehele film om gewoon het hoorcollege terug te kijken.
2)      Je kunt vragen stellen rondom een bepaalde dia en studenten ene link geven met een tijdcode zodat die precies naar een bepaald fragment gaat in de presentatie.
3)      Je kunt de films binnen blackboard embedden zodat er een complete leeromgeving ontstaat met documenten, linken en hoorcolleges.
4)      Je kunt nieuwe vormen van onderwijs bedenken zoals in het voorbeeld van een faculteit bij de universiteit van Tilburg.

Wat gebeurt er buiten de Hogeschool.
·         Voorbeelden laten zien van films van andere scholen (Kennis Delen Is Macht).
Omdat ik andere gebruikers van systemen regelmatig zie weet ik ook waar iedereen zijn films plaats. Omdat alles in principe open staat kun je een kijkje nemen in de collegezalen van de collega’s
In de powerpoint zijn de linken opgenomen naar de betreffende servers.

Wat gebeurt er in de rest van de wereld.
·         Een aantal youtubefilmpjes opgenomen in de presentatie over mooie voorbeelden van didactiek.

In dit youtube filmpje wordt verteld over de kracht van video: Crowd Accelerated Innovation.


Wat ik zelf een zeer inspirerend vond was de volgende film met daarin Michael Wesch.
Deze film duurt meer dan een uur en korte fragmenten worden er later uitgeknipt.


Deze docent (Michael Wesch) is een zoektocht begonnen om studenten te laten PARTICIPEREN bij hun opleiding. Hij ontdekt dat studenten graag willen leren, maar dat ze niet houden van ‘op school zitten’.
In dit filmpje zie je wat feiten hoe studenten zelf aankijken tegen hun studie.Een fragment waar ik ook aandacht aan wil schenken is onderstaand voorbeeld. Vooral vanaf 5 minuten. Hier geeft de docent (Michael Wesch) een voorbeeld van hoe hij een WIKI inzet om studenten te betrekken bij het onderwijs. Voor hem en zijn studenten was het gebruik van wiki’s ook nieuw. Hij plaatste een 20-tal steekwoorden welke binnen zijn hoorcollege van belang was en liet studenten online deze wiki uitwerken. Achteraf was met de grootte van een foto (net als bij tagcloud) te zien wie hoeveel bijdrage levert.eze docent gebruikt ook Netvibes als portal en is hier te zien.
Daarover later ooit meer.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten